Sidor

fredag 24 januari 2014

Vikt Vikt Vikt....detta dilemma!

Kvinnofötter i rosa tofflor på en våg

Åtta orsaker till varför du inte går ned i vikt


Vad är det som har hänt när vågen visar samma gamla siffra hela tiden, när du kämpar för att gå ned i vikt och ändå inte gör det? Hälsositen MindBodyGreen har låtit en kost- och friskvårdsexpert lista åtta livsstils-faktorer som kan vara anledningar till varför du inte når ditt viktmål.
1. Du äter för få kalorierVissa som räknar kalorier tar för givet att få kalorier ska få dem att gå ned i vikt snabbare. Tyvärr finns det risk att kroppen går i i svältläge när den får för lite energi. Då kommer kroppen i princip att kämpa emot och göra allt den kan för att lagra de få kalorier som du får i dig.
2.Du äter för mycket fruktMånga använder frukt som ett sött, nyttigare snacks, men sockret i frukten bryts ned till glukos i tunntarmen. Förekomsten av glukos i blodet leder till att bukspottkörteln frisätter insulin, och insulin lagrar överskott av glukos som fett. Om du försöker gå ner i vikt bör fruktintaget begränsas till de frukter som består av en kombination av lågt kolhydratinnehåll och höga halter av antioxidanter, exempelvis bär och urkärnade frukter.
3. Du tränar för mycket konditionDu är inte garanterad en viktnedgång bara för att du springer på löpbandet varje dag. Faktum är att långa konditionspass ibland kan arbeta emot dig. Det beror på att din kropp ser träning som stress och vid stress frigörs ett hormon som kallas för kortisol. Detta gör att energiförråden förbrukas. Kortsiktigt är detta hälsosamt och natuligt, men en förlängd period med en ökning av kortisol kan i vissa fall leda till insulinresistens, minskad muskelmassa och viktuppgång. Studier visar att intervallträning ökar fettförbränningen och är en mer effektiv strategi. Variation är oftast nyckeln, variera mellan styrketräning och kondition för att få bra resultat. Styrketräning med tunga vikter – minst 80 procent av din maximala styrka – hjälper dig att bygga muskler. Med ökad muskelmassa ökar din energiförbrukning i vila (BMR). Efter ett tungt styrkepass har du dessutom en ökad förbränning upp till 72 timmar efter avslutat pass.
4. Du äter för lite fett
När det gäller kost måste vi skilja mellan sunt och ohälsosamt fett. Ohälsosamma fetter är transfetter, omega 6-fetter, och processade fetter som används i tillverkning av bearbetade livsmedel. Hälsosamma fetter, å andra sidan (fetter från fisk, nötter, kokos, ägg, avokado, oliver och dylikt), är nödvändigt för oss. Tvärtemot vad man kan tro så leder hälsosamma fetter inte till att du går upp i vikt. Konsumtionen av hälsosamma fetter ger oss energi, håller oss mätta längre och uppmanar kroppen att bränna lagrat fett som bränsle.
5. Du stressar för mycketAll slags stress (fysisk, känslomässig, kemisk) leder till att kroppen går in i ett tillstånd där den vill skydda sig själv, genom kamp eller flykt. Detta resulterar i förändrade hormonnivåer eftersom kroppen stänger ned de processer som inte är direktlänkade till överlevnad. En del av detta innebär, såsom angivits ovan, frisättningen av kortisol. Återigen, detta är fullt naturligt, såvida inte stressen är kronisk, för då leder det till ökad fettlagring runt magen.
6. Du äter för mycket kolhydraterEn kosthållning bestående av en stor mängd förädlade kolhydrater är inte ovanligt och det kan orsaka förödelse på blodsocker-och insulinnivåer. Med tiden blir fettcellerna insulinresistenta, vilket gör det nästan omöjligt för kroppen att bränna fett oavsett hur mycket du tränar eller hur få kalorier du förbrukar.
7. Du sover för liteSömnbrist ska inte underskattas. Våra sömnmönster har nämligen stor inverkan på våra hormonnivåer. Denna studie visar att dåliga sov-vanor kan bidra till en viktuppgång och denna forskning visar att den största ökningen av fettförbrännande hormoner inträffar under djup sömn. Man har i andra studier kunnat konstatera att man gör mer ohälsosamma kostval när man känner sig slö och trött, samt att risken att man hoppar över träningen ökar på grund av energibrist.
8. Du äter för mycket diet-livsmedelDet mesta inom diet-mat, liksom all processad mat, innehåller någon form av natriumglutamat. Denna kemikalie har använts i fetmaforskning i försök på råttor. Det orsakar en stegring i insulinnivåer, hos både djur och människor, vilket får kroppen att lagra fett. Andra kemikalier i diet-livsmedel kan också sabotera din viktminskning, exempelvis konstgjorda sockerarter och transfetter.
Kom tillrätta med dig själv och se till att du äter rätt kost och får i dig rätt näringsämnen med att göra en Hårmineralanalys!
www.feelgreater.se


Källa: MindBodyGreen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar