Sidor

onsdag 15 januari 2014

Guide Vitaminer och Mineraler

Guide: Vitaminer

FAKTA 17 september, 2013

A-vitamin

Retinol

Behövs för synen, skydd mot infektioner, bra immunförsvar, tillväxten och för kroppens olika vävnader. Viss antioxidanteffekt. A-vitaminbrist är största orsaken till blindhet i världen. Ett tidigt tecken på A-vitaminbrist är att mörkerseendet försämras. Gravida bör inte överdosera A-vitamin.
A-vitamin finns naturligt i bland annat nöt- och kycklinglever, rökt ål, morot och tonfisk.

Betakaroten

Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin. Denna antioxidant tillhör ämnesgruppen karotenoider och skyddar mot fria radikaler och många kroniska sjukdomar.
Betakaroten finns i gula och gröna grönsaker samt frukt, som t ex morot, persiljeblad, grönkål, sötpotatis och spenat.

B1-vitamin

Tiamin

Viktig för kroppens energiomsättning av kolhydrater samt även protein och fett. Nödvändig för att muskel- och nervfunktionen ska fungera normalt. Bristsymtom är trötthet, sämre aptit och oftast mentala symtom, som irritabilitet, trötthet och oro.
B1 finns naturligt i torrjäst, solrosfrön, vetegroddar, torkade sojabönor, paranötter och fläskfilé.

B2-vitamin

Riboflavin

Behövs vid förbränning och omsättning av protein, fett och kolhydrater. Även viktig för tarmslemhinnor, hår, hud och naglar. Isolerad brist på B2 är ovanliga och symtomen diffusa, som sprickor vid mungiporna, rodnande och svullnade slemhinnor i mun och svalg samt tunginflammation. Oftast förekommer brist på B2 i kombination med andra B-vitaminer.
B2 finns naturligt i torrjäst, nötlever, nötnjure, kycklinglever, mesost och messmör.

B3-vitamin

Niacin (nikotinsyra) och niacinamid (nikotinamid)

Viktig för förbränning och omsättning av aminosyror, fett, och kolhydrater. Bland annat viktig för att hud, mag-tarmkanal och nerver ska fungera normalt. En viss egenproduktion sker via amionsyran tryptofan. Bristsymtom är kopplade till förändringar i tarmkanalen som leder till kräkningar och diarré, oro sinnesrubbningar och insomningssvårigheter, och hudproblem.
B3 finns t ex naturligt i torkad öljäst, jästextrakt, riskli, vetekli, anjovis (rå), tonfisk på burk, makrill, nötlever och fet fisk.

B5-vitamin

Pantotensyra

Har en nyckelposition i ämnesomsättningen för att kroppen ska kunna använda kolhydrater, aminosyror och fett. Behövs också för att hud, hår och slemhinnor ska kunna fungera normalt. Krävs vid bildandet av bl a hormoner och kolesterol. Det anses ovanligt med svåra brister av B5-vitamin, men trötthet och depression kan vara tecken.
B5 finns naturligt i t ex torkad öljäst, nöt- och grislever, jästextrakt, nötter, vetekli och vetegroddar.

B6-vitamin

Pyridoxin

Detta vitamin har en nyckelfunktion vid nedbrytning och uppbyggnad av proteiner samt för omsättning av kolhydrater. Deltar i flera enzymatiska reaktioner i kroppen. Vanliga bristreaktioner är: aptitlöshet, avmagring, svaghet, nervositet, depression, sömnlöshet, inflammationer i munhålan, hudproblem, kramper, ödem.
B6 finns naturligt i bland annat vetegroddar, vetekli, grislever, rå lax och banan.

B12-vitamin

Kobalamin

Krävs för celldelning, bildningen av röda blodkroppar och för nervsystemets funktion. Det är också inblandat i kolhydratomsättningen. Tidiga tecken på B12-brist kan vara stickningar i benen, besvär att gå, minnesförlust, kognitiv dysfunktion, domningar m m. Vegetarianer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med B12, eftersom de bästa källorna är animaliska.
B12 finns naturligt i t ex nöt- och kycklinglever, ostron, grisnjure, sardiner, musslor, krabba, makrill. Spirulina, nori och tempeh är bästa B12-källan för vegetarianer.

Folsyra

Behövs för cellmognad av bl a de röda blodkropparna. Folsyra är särskilt viktig för proteinomsättningen, vilket inför och under graviditet har betydelse för fostrets utveckling. Bristsymtom kan vara munsår, magsår och ökat antal fosterskador som t ex ryggbråck och gomspalt, även missfall.

Folsyra finns naturligt i gris- och kycklinglever, kokta black-eye-bönor, kikärtor, vetegroddar, vetekli och spenat m m.

Biotin

Nödvändig för förbränning av fett, kolhydrater och protein, stabilt blodsocker samt en frisk tarmflora.
Biotin finns naturligt i bland annat öljäst, kyckling-, kalv-, och nötlever.

C-vitamin

Askorbinsyra

C-vitamin har många uppgifter i kroppen, bl a behövs det för bildandet av bindväv i blodkärl, hud, tänder och skelett. En viktig antioxidant i kroppens försvar mot fria radikaler och har en stärkande effekt på immunförsvaret. Ökar kroppens upptag av järn. Samverkar med E-vitamin. Tidiga tecken på brist är trötthet, nedsatt immunförsvar, blödande tandkött, och försämrad sårläkning. Skörbjugg drabbade förr yrkesgrupper som måste leva längre perioder utan färsk mat.
C-vitamin finns naturligt i t ex acerola, nyponsoppa, svarta vinbär, persilja, pepparrot, grön paprika, citrusfrukter och rå broccoli.

D-vitamin

Kolekalciferol

Vitamin D kan bildas i huden med hjälp av solljus och fungerar som ett hormon som ingår i regleringen av kalciums och fosfors omsättning. Detta betyder att D-vitamin är nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad. Det bidrar också till att upprätthålla ett stabilt nervsystem och reglerar immunförsvaret. Bristsymtom är smärtor i benen, brännande känsla i mun och svalg, nervositet, diarré, insomningssvårigheter, depressioner, nedsatt immunförsvar och benskörhet..
D-vitamin finns naturligt i ål, sardiner, makrill, lax, sill m m. D-vitamin är det vitamin som är mest sällsynt i maten. Under vinterhalvåret är det dessutom svårt för kroppen att bilda tillräckligt med D-vitamin på grund av bristande exponering för solljus.

E-vitamin

Tokoferol

En viktig antioxidant som finns i alla vävnader och skyddar de fettrika cellmembranen samt vissa blodfetter. Inte minst viktig för hjärtats funktion, cirkulationen, nerver och muskler. Samverkar med C-vitamin och selen. Långvarig brist på E-vitamin kan leda till ökade riskfaktorer för vissa kroniska sjukdomar.
E-vitamin finns naturligt bland annat i vetegroddsolja, solrosfröolja, tistelolja, solrosfrön, mandel, jordnötsolja och hasselnötter.

K-vitamin

Fylloquinon, menadion

Behövs för blodets koaguleringsförmåga och hjälper till att bygga upp skelettet. K-vitamin produceras i kroppen av tarmbakterier. Bristsymtom kan vara blödningssjukdomar hos nyfödda och vuxna med ökad blödningsbenägenhet, exempelvis näsblod.
K-vitamin finns bland annat naturligt i grönt te, färsk spenat, blomkål, broccoli, brysselkål och sojabönor.

Guide: Mineraler

FAKTA 17 september, 2013

Kalcium

Ca

Behövs för nervsystemets, muskulaturens och blodets levringsförmåga. Ger tillsammans med fosfor och magnesium hårdhet och styrka åt skelett och tänder. Bristsymtom kan vara skört skelett, sköra naglar, muskelkramp.
Bästa källorna till naturligt kalcium är oskalade sesamfrön, hårdost, persilja, sötmandlar, torkade fikon, tofu, mjölk, bondbönor.

Fosfor

P

Hjälper till att bygga upp benstommen. Behövs för nervsystemet, syra-basbalansen och energiomsättningen. Brist på fosfor är sällsynt men kan uppstå främst vid saltsyrebrist eller vid stora överskott av kalcium. Symtomen kan vara trötthet, krypningar, kramper.
Fosfor finns främst i torrjäst, vetegroddar, sojamjöl, ost, cashewnötter, råg- och grahamsmjöl. Överskott av fosfor i kroppen är vanligt vid dagligt intag av bland annat läskedrycker.

Magnesium

Mg

Behövs för nervsystemet, muskulaturen och skelettet samt för at ta hand om kolhydrater i kroppen. Är nyckelsubstans i många enzymsystem. Magnesium är nödvändigt för att B-, C-, och E-vitamin ska kunna tillgodogöras av kroppen på bästa sätt. Symtom på brist kan vara hyperaktivitet, stress, panikattacker, sömnsvårigheter, krampryckningar eller muskelsammandragningar.
De bästa källorna för magnesium är vetekli, sötmandlar, sojabönor och cashewnötter.

Kalium

K

Behövs för syra-basbalansen samt för att hjärtat, muskler och njurar ska fungera på ett bra sätt. Tillsammans med natrium reglerar kalium vätskebalansen i kroppen. Brist på kalium kan visa sig genom trötthet, svaghet, muskelsammandragningar, muskelsvaghet.
Kalium finns bland annat naturligt i dulse, kelp, sojamjöl, melass, vetekli, råkost, torkad frukt och mandlar.

Natrium och Natriumklorid

Na

Spelar en central roll för vatten- och syrabalansen i kroppen samt vid överföring av nervimpulser. Generellt intar svenskar för mycket natrium. Brister kännetecknas av insjunkna ögon, muskelsvaghet med ryckningar och kramper, muntorrhet, svindel.
Bästa källorna till natrium är sojasås, bacon, kelp, gröna oliver, spirulina.

Järn

Fe

Transporterar syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla celler. Förekommer främst i blodet där det ingår i färgämnet hemboglobin. Det finns många järnberoende enzymer i kroppens enzymatiska antioxidativa försvar. Tidiga bristsymtom kan vara sug efter salt, höga halter av fetter i blod och lever, nedsatt immunförsvar, trötthet, blek hy, sköra naglar. Överskott av järn ökar åldringstakten och risken för kroniska sjukdomar.
Bästa järnkällorna är torrjäst, pumpakärnor, vetekli, kakao, kokt lever och kokt njure.

Zink

Zn

Zink deltar i livsviktiga processer i kroppen, som tillväxt och könsutveckling. Det är även viktigt för huden och hårets välbefinnande och behövs för normal sårläkning. Zink behövs också för ett starkt immunförsvar och kroppens antioxidativa försvar. De vanligaste tecknen på zinkbrist är nedsatt aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad sårläkningsförmåga, ögonbesvär och försämrad hörsel.
Zink finns naturligt i bland annat ostron, torrjäst, krabba, nötstek, hårdost och nötlever.

Koppar

Cu

Koppar deltar i olika livsprocesser, bildning av enzymer, förbränning och i kroppens försvar mot fria radikaler. Den påverkar också omsättningen av järn och syre. Koppar ingår i bindvävsbindningen och krävs för att järn ska byggas in i de röda blodkropparna. Brist på koppar kan leda till anemi, skelettskador, håravfall.
Många får i sig koppar via dricksvattnet genom kopparledningarna. Andra källor är lever, skaldjur, bryggerijäst, oliver, nötter.

Mangan

Mn

Behövs för omsättningen av fett och kolhydrater i kroppen. Krävs för bildning av enzymer som är nödvändiga för kroppens försvar mot fria radikaler. Brist på mangan kan visa sig genom nedsatt hjärnfunktion, svaghet i kroppens ledband och nedsatt funktion i innerörat.
Bästa källorna för mangan är müsli, fullkornsbröd, nötter, lingon, oskalat sesamfrö och baljväxter.

Jod

I

Har betydelse för att reglera kroppens kolhydrat- och energiomsättning genom att ingå i sköldkörtelhormoner. Symtom på jodbrist, och även på nedsatt sköldkörtelfunktion kan vara: viktökning, sänkt motståndskraft mot infektioner, dålig cirkulation, kalla händer och fötter. Jodbrist kan göra att vuxna utvecklar struma.
De rikaste källorna för jod är alger, fisk och skaldjur.

Krom

Cr

Optimerar insulinets effekt och förbättrar transporten av blodsocker in i cellerna. Tecken på krombrist kan vara sötsug, blodsockerstörningar, ökning av blodfetter och ögonproblem.
Krom finns naturligt i äggula, melass, bryggerijäst, nötkött, hårdost, lever, fruktjuice och fullkornsbröd.

Selen

Se

Krävs vid bildande av enzym som är nödvändigt för kroppens försvar, som skyddar cellerna mot fria radikaler. Ger speciellt skydd mot tungmetaller. Antioxidant. Selenbrist ökar risken för kroniska sjukdomar samt tungmetallförgiftning.
Selen finns naturligt i smör, njure, paranötter, fullkornsvetebröd, grislever och mjölk.

Molybden

Mo

Ingår som viktig beståndsdel i många enzymsystem och är viktigt för leverns avgiftningsfunktion. Bristsymtom är humörsvängningar och depression, hypoglykemi, kemikalieöverkänslighet.
Molybdenhalten i grödor är beroende av förekomsten i jorden. Bra källor för molybden är bovete, bönor, vetegroddar, lever, sojabönor, linser, ärtor .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar