Kemikalierna i vårt liv...Sportflaskor läcker kemikalier
Guide
över plastsymboler och återvinningsmärken
Överallt i vår omgivning finns plastmaterial som vi kommer i
kontakt med. I takt med att vi blir mer medvetna om vår kost och miljö kan det
vara lönt att sätta sig in i vilka plaster vi egentligen har att göra med. Genom
vår guide över plastsymboler kan du lära dig att undvika de sämsta
plasterna.
För dom
flesta av oss är det svårt att med blotta ögat avgöra vilken plasttyp ett
materialet består av. Men med hjälp av återvinningssymbolerna kan vi lättare
välja bort de plaster vi inte vill utsätta oss för oss.
Under de flesta plastförpackningar finns en symbol som ser ut som en
trekant med en siffra i. Siffran visar vilket material plastförpackningen
huvudsakligen är gjord av.
Tyvärr finns det inget krav inom EU att märka plastmaterial, vilket
gör att väldigt många förpackningar saknar dessa symboler.
Det finns dock vissa grundregler du kan använda dig av när det gäller
användningen av plast och den viktigaste är att aldrig använda förpackningarna
till annat än det de är avsedda för.
En flaska vatten ska till exempel inte återanvändas utan är avsedd
för den köpta drycken och ska sedan återvinnas i en pantstation, inte användas
som saftflaska på picknick. Samma sak gäller glassbyttor, de ska inte
återanvändas som matlådor och definitivt inte upphettas i mikro. Då finns risk
att plastmaterialet går över i maten.
Särskilt feta produkter som nötsmör, oljor och andra fetter bör
förpackas i glasburkar för att inte fettet ska lösa upp farliga plaster som då
vandrar över till livsmedlet.
Plastmärkningsguide
För att förenkla har vi sammanställt en plastmärkningsguide med riskbedömning. Den hjälper dig att sortera ut de
sämsta plasterna från ditt hem och särskilt från ditt kök.
1: PET - Polyetentereftalat
PET-plast används huvudsakligen i olika flaskor för drycker, flytande
livsmedel eller mikro- och ugnsförpackningar. PET-plaster är även vanligt i
förpackningar till munvatten, jordnötssmör, dressing, oljor och grönsaker.
Riskbedömning: Låg risk.
2: PE-HD - Polyetylen med hög densitet
Polyetenplast används till förpackningar för mjölk, yoghurt, smör,
juice, blekmedel, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, skärp, shoppingväskor,
motorolja och flingor.
Polyetenplast med hög densitet är kraftigare och styvare än
polyetenplast med låg densitet.
Riskbedömning: Låg risk om den inte upphettas.
3: PVC
PVC används som plastfilm till kött, frukt, grönsaker vid
butiksinpackning samt till viss del i vattenflaskor och andra drycker. PVC är
också vanligt i flaskor och behållare för fönsterputs, rengöringsmedel, schampo,
matolja, medicinsk utrustning, ytterväggar, fönster och rörledningar.
PVC är från början ett hårt material, men om mjukgörare tillsätts
blir det mjukt. Den vanligaste mjukgöraren består av ftalat. PVC innehåller även
klor som kan frisätta farliga gifter vid upphettning. Importerade PVC-plaster
kan även innehålla bly som används som stabiliseringsmedel.
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt. Välj PVC-film utan
mjukgörare.
4: PE-LD Polyetylen med låg densitet
Polyetenplast med låg densitet finns främst i klämflaskor för
livsmedel, bröd, fryst mat, shoppingväskor, plastpåsar, kläder, möbler och
mattor.
Polyetenplast med låg densitet är mjukare än polyetenplast med hög
densitet.
Riskbedömning: Låg om den inte upphettas.
5: PP - Polypropen
Polypropen är vanligt i brödförpackningar, yoghurt behållare,
sirapsflaskor, ketchupflaskor, sugrör, medicinflaskor, burkar och
mikrovågsförpackningar. Polypropen tål höga temperaturer.
Riskbedömning: Låg
6: PS - Polystyren
Polystyren finns främst i engångsserviser, yoghurtförpackningar och
engångsburkar för sallader och liknande. Den används även i ”uppblåst”
expanderad form, som cellplast eller frigolit, i förpackningar för kött- och
charkuterivaror.
Polystyren tillverkas av etylbensen och det finns vissa uppgifter som
tyder på att polystyren kan läcka till livsmedel.
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt.
7: O* Diverse plast
Övriga plaster har hamnat under siffran 7. Här finns det
omdiskuterade bisfenol 7, polykarbonat samt ABS-plaster och polyamid.
Siffran 7 finns bland annat på vatten-, läsk- och sportflaskor,
solglasögon, DVD-skivor, iPod, datorer, skyltar, displayer, nappflaskor,
matlådor.
Polykarbonat är en mycket stöt- och slagtålig plast. Den används ofta
till produkter som behöver vara hållbara, genomskinliga eller tåla hög värme.
Polyamid används ofta i olika köksredskap, till exempel svarta
slevar, pastaredskap och vispar, som ska tåla temperaturer upp emot 200°C.
ABS-plast är också vanligt i hushållsredskap samt telefoner,
instrumentpaneler och dammsugare.
Riskbedömning: Undvik så långt som möjligt.
Det är svårt att helt undvika plast men till matvaror kan du enkelt
byta till en matlåda i stål eller glas istället för plast, matrester kan du
förvara i glasburkar och saft eller liknande kan du förvara i glasflaskor eller
termosar.
Så minskar du risken för kemikalier i din sportflaska:
- Undvik flaskor som luktar starkt och/eller illa, välj en utan lukt.
- Använd nappflaska eller petflaska.
- Låt inte vattnet vara flera timmar i flaskan utan byt vattnet ofta.
- Undvik att lägga vattenflaskan i solen, vid element eller på andra
varma platser.
- Titta på symbolen under flaskan och välj helst flaskor med nummer 1
eller 5.
- Använd glasflaska eller termos.
Vad är plast?
Livsmedelsverkets beskrivning av plast är att plastmaterial oftast
består av en så kallad polymer samt olika tillsatser. En polymer är uppbyggd av
en lång kedja av likadana molekyler, monomerer, till exempel eten, vinylklorid
eller styren. Tillsatserna, till exempel mjukgörare, stabilisatorer,
antistatmedel och färgämnen, används för att påverka plastens egenskaper.
Tillsatser används också i plasten för att underlätta vid själva
framställningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar