Sidor

måndag 20 januari 2020

Du behöver Mineralämnen





Vad vet du om Mineraler (mineralämnen) och spårämnen!

Kroppen består av ca 4 % mineralämnen, men kan inte producera dem själv. Mineraler kan vara essentiella eller icke-essentiella. Får man inte i sig de essentiella kan man få fysiologiska symptom. Mineraler är mineralämnen som man behöver mycket av, såsom kalcium och magnesium, medan spårämnen är mineralämnen som kroppen behöver mindre av dagligen, såsom selen och zink.

Mineraler är nyttiga för kroppen
De olika mineralerna har flera olika funktioner i kroppen:

• Både magnesium och kalcium bidrar till att styra våra rörelser eftersom de bidrar till normal muskelfunktion. Magnesium bidrar dessutom till nervsystemets normala funktion, medan kalcium bidrar till normal neurotransmission
• Zink, selen, koppar och mangan är antioxidanter som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
• Flera mineraler bidrar till normal energiomsättning – fosfor, mangan, magnesium, järn, jod, kalcium och koppar
• Mineraler är byggstenar i skelettet och tänder, och magnesium, kalcium, zink, fosfor och mangan bidrar till att bibehålla normalt skelett, medan fosfor, kalcium och magnesium dessutom bidrar till att bibehålla normala tänder.
• Ett tillräckligt intag av mineralerna järn och magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning
• Krom bidrar till att bibehålla normal blodsockernivå
• Koppar bidrar till normal pigmentering av hår och hud



Mineraler i kosten
Det är viktigt att få i sig mineraler via maten eftersom kroppen inte kan producera egna. Kalcium finns i bland annat mjölkprodukter och kål, medan gröna grönsaker bland annat innehåller rikligt med magnesium. Upptaget i kroppen kan variera och påverkas både av intag och av andra ämnen i maten. D-vitamin bidrar till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor och bidrar därför till normala kalciumnivåer i blodet. C-vitamin ökar upptaget av järn. Vissa mineralämnen är antagonister som kalcium och järn men även koppar kan påverka järnupptaget. Är du tex är trött men enligt blodprovet visar det att du har bra järndepåer, kan det vara att du har dåligt upptag av järnet pga vitaminbrist eller kopparöverskott. Därför är det viktigt att kolla kroppens mineralbalans och se till att få en bra balans så kroppen hat optimal upptag.


Hårmineralanalys för att förebygga och komma tillrätta med ohälsa.

Feelgreater använder detta viktiga test för att bedöma näringsnivåer och giftig belastning i vävnaden. Hårmineralanalysen (HMA) är ett säkert, icke-invasivt test som mäter nivåer av mineralämnen och förhållanden mellan näringsämnen som finns i håret och som påverkar kroppens funktioner.

Med en Hårmineralanalys (HMA) kan man upptäcka om det finns ett överskott eller brist på viktiga näringsmineraler som kalcium, magnesium, natrium, kalium, zink, koppar, fosfor, mangan, krom, järn, selen mm. Den kan också identifiera överexponering för tungmetaller som bly, kvicksilver, arsenik, kadmium eller aluminium och används därför för tungmetallprovning. HMA är ett ovärderligt screeningverktyg i både varje dag och förebyggande hälsovård.

Bedömning av patientens elementära status är avgörande för att optimera hälsan och för att hjälpa till med en korrekt diagnos.


Varför ska du använda en hårmineralanalys?
För att upptäcka om det finns ett överskott eller brist på viktiga näringsämnen
Identifiera överexponering för giftiga element
Övervaka avgiftning av toxiska element medan behandlingen pågår
Förbättra återhämtningstiden
Mineralämnen som zink, molybden, krom, selen och kalcium är viktiga för tillväxt av vår kropp och för att upprätthålla vårt välbefinnande. Mineraler ger strukturellt stöd i ben och tänder och hjälper till att upprätthålla kroppens pH, nervaktivitet, muskelsammandragningar, energiproduktion och till och med enzymaktivitet på alla viktiga vägar som är viktiga för hälsan.

I en perfekt, ren värld bör vi få alla mineraler vi behöver från en balanserad och hälsosam kost. Tyvärr är detta sällan möjligt av flera orsaker. Moderna jordbrukstekniker, användning av gödningsmedel och andra föroreningsproblem resulterar i lägre nivåer i jorden där växterna odlas. Miljögiftiga ämnen (till exempel det tidigare blybränslet), kemiska livsmedelstillsatser och stressande livsstilar har också en skadlig effekt på vår näringsstatus.

Nästan alla sjukdomar förvärras av mineralobalanser och giftiga metallöverskott eftersom biokemin hindras. Detta inkluderar hjärt-kärlsjukdom, högt kolesterol, högt blodtryck, migrän, inlärningssvårigheter och cancer.

Av dessa skäl bör vi idealiskt testa vår näringsstatus regelbundet.

Läser en hårmineralanalys
Genom omfattande forskning och korrelation av data har forskare och hälso-och sjukvårdspersonal upprättat en pålitlig relation mellan halterna av mineraler och andra element i håret och i kroppens andra vävnader.

Välutbildad vårdpersonal som förstår näringsbiokemi och som också
har en god förståelse för samverkan mellan geologi, matsmältning, gastrointestinal funktion, vävnadsmineralvetenskap och miljövetenskap förstår hur detta påverkar oss och att vi får brist, överskott, obalans och toxicitet och förstår förhållandet mellan de viktiga mineralämnena som är ”utanför räckvidden” av ett håranalystest, kommer påverka utvecklingen av metaboliska störningar.

Pernilla J Fredeby på Feelgreater är certifierad kost och näringsterapeut och är specialutbildad inom detta område. Under de snart 20 åren hon hjälp människor till bättre hälsa, kan hon identifiera orsaker till obalanser och coacha till att få balans på kroppens näringsstatus genom rätt kost och näring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar